Botox

Vad är botox?

Botox, egentligen kallat Botulinumtoxin A, är ett muskelavslappnande medel som man använder både i medicinskt syfte och inom den estetiska vården. Inom den estetiska vården passar Botox alldeles utmärkt för behandling av rynkor som orsakas av rörliga muskler i ansiktet. Användningsområdet för Botox är verkligen enormt och det går ofta att åstadkomma mycket goda resultat.

Botox är egentligen ett produktnamn men har i dagligt tal blivit ett begrepp som många använder när de talar om behandling av rynkor. Det finns dock andra läkemedel med liknande egenskaper och användningsområden, även om Botox blivit det som de allra flesta känner igen. Olika botoxpreparat används inom olika områden. Vissa passar bättre för reducering av rynkor medan andra passar speciellt bra för behandling av till exempel medicinsk karaktär som migrän, spända käkmuskler, överdriven svettning och pressande av tänder/tandgnissling.

Verkningsmekanismen är den att Botulinumtoxin A är ett nervtoxiskt protein som utvinns ur bakterien Klostridium Botulinum. Det som händer på kemisk nivå är att denna hämmar neurotransmittorn Acetylkolin vilket leder till att nervsignaler mellan nerver och muskler störs och i sin tur leder till paralys (förlamning).

Botulinumtoxin A räknas som en av de mest potenta toxiner som existerar och det är viktigt att välja en behandlare med kunskap, erfarenhet och framför allt tillstånd att arbeta med detta. Detta klassas som ett läkemedel och trots att en estetisk injektionsbehandling med Botulinumtoxin A inte räknas som vård så måste den som utför behandlingen inneha tillstånd för att få använda läkemedlet. Dödlig dos är extremt liten så därför vill vi uppmärksama er extra mycket om att välja en seriös behandlare och se till att behandlaren i fråga använder sig av godkända preparat.

Användningsområdena för Botulinumtoxin A är på många sätt oändliga. Inom den estetiska vården arbetar vi mycket med att behandla rynkor men vi arbetar också mycket med att lyfta vissa vävnader i ansiktet för att pigga till ett utseende. Även behandling av överdrivna svettningar är populärt med Botulinumtoxin A. I medicinskt syfte är det vanligt att behandla migrän, muskelspasmer, tandgnissling och kroniska förstoppningar.

 

Hur går en behandling med botox till?

En botoxinjektion är inte speciellt smärtsam då nålen är mycket tunn. Oftast syns det inte något efter en behandling, i enstaka fall kan man få ett litet blåmärke efter nålsticket. Resultatet syns efter några dagar och sitter i 3 – 6 månader. Vid behandling av ansiktet använder vi mycket små doser så att muskeln försvagas bara så mycket som behövs för att släta ut rynkan.

 

Behandlingsområden med botox

 

 • Spänningshuvudvärk
 • Argrynka
 • Kråksparkar
 • Rynkor på näsan
 • Synligt tandkött
 • Sura mungipor
 • Apelsinhaka
 • Rynkor i pannan
 • Ögonbrynslyft
 • Rynkor runt läpparna
 • Pressande av tänder/tandgnissling
 • Migrän/Spänningshuvudvärk
 • Extrem svettning

Kan alla behandlas med botox?

Gravida eller personer som har neurologiska sjukdomar med nedsatt muskelkraft ska inte behandlas med botox. Vi rekommenderar alltid att boka tid för en konsultation så att vi kan avgöra vilken typ av behandling som passar för just den eller de rynkor du vill behandla.

 

Finns det några biverkningar med botox?

Dagarna direkt efter en behandling kan man få en liten rodnad eller svullnad runt det behandlade området. En lätt klåda eller ömhet kan också förekomma. Ibland kan själva injektionen göra att man får ett litet blåmärke som sitter i någon vecka. Ett fåtal kan också få huvudvärk eller värk i kroppen under de första dagarna. Dessa är dock ovanliga och snabbt övergående besvär.

 

Kan man sluta med behandlingen när man vill?

När man använder fillers eller botox tar huden en ”paus” i åldrandet av huden. Man kan säga att ansiktet börjar åldras från den man var innan man började med behandlingarna.