Fillers

Vad är fillers?

Fillers består av hyaluronsyra som är en kroppsegen substans som kan injiceras i huden. Det finns en mängd olika fillers på marknaden, både bättre och sämre. Det finns idag många stora leverantörer som levereras produkter av mycket hög kvalité. Dessa stora läkemedelsföretag har också ofta mycket klinisk forskning med sig och kan där med marknadsföra sig enligt klinisk och beprövad vetenskap.

Det är mycket svårt att rangordna marknadens fillers då alla injektionsbehandlingar i största grad är operatörsberoende, detta innebär att alla behandlare tycker olika och därmed förespråkar olika material.

 

Hur går en behandling med fillers till?

En injektionsbehandling med fillers tar inte alls lång tid och resultatet syns direct, man bör dock ta hänsyn till att precis efter ingreppet uppvisar patienten vanligtitvis ca 20-30% sticksvullnad, vilket innebär att patienten kommer att kunna se det definitive resultatet först efter att svullnaden från sticken lagt sig. Vanligtvis innehåller fillern lokalbedövning som gör behandlingen mindre obehaglig, och självklart kan man alltid komplettera med ytbedövningsmedel för att göra behandlingen så gott som smärtfri. Precis efter injektionsbehandlingen kan man få ett litet blåmärke efter injektionsnålen och ibland kan en lätt rodnad och svullnad uppstå. Besvären går över efter någon vecka.

 

Behandlingsområden fillers (de vanligaste)

 • Ansiktskonturering kindben
 • Käklinje
 • Tinningar
 • Läppförstoring
 • Skinbooster
 • Ärr
 • Argrynka
 • Ledsna mungipor
 • Linjer i pannan
 • Ögonbrynslyft
 • Sura mungipor

Vi som arbetar med estetik.se arbetar endast med väletablerade märken.

Det vi som estetiska behandlare anser vara fördelaktigt med fillerbehandlingar är dels de enorma behandlingsmöjligheter som finns men framför allt det faktum att ingen av de behandlingar vi gör är permanenta. De fillers vi arbetar med är baserade på hyaluronsyra, likt det vi finner naturligt i kroppen. Denna hyaluronsyra kommer att brytas ned successivt.

 

Vilka kan bli behandlade med fillers?

Vi anser att gravida personer inte bör behandlas. Det finns egentligen ingenting som säger att det är absolut förbjudet men det finns inte heller någon forskning som stödjer vetenskap som säger att det skulle vara ofarligt. Just därför anser vi att det inte är lämpligt att bli behandlad med fillers om man är gravid, och man bör akta sig för behandlare som inte följer denna regel. Vår rekommendation är att alltid boka en tid för en consultation innan man fattar beslutet att göra en fillerbehandling. Detta underlättar för både dig som patient och oss behandlare, det förenklar planeringen och det är lättare att lägga upp en ordentlig behandlingsplan.

 

Finns det några biverkningar med fillers?

Dagarna direkt efter en behandling kan man få en liten rodnad eller svullnad runt det behandlade området. En lätt klåda eller ömhet kan också förekomma. Ibland kan själva injektionen göra att man får ett litet blåmärke som sitter i någon vecka.

 

Generellt kan man säga att biverkningarna med fillers är små. Däremot måste vi som seriös institution informera er om alla eventuella biverkningar och risker.

Hos de patienter som behandlar läpparna med fillers har man kunnat se tendeser till kapselbildningar (små knölar) i läpparna, främst hos de behandlare som väljer att jobba med mindre etablerade varumärken. Dessa kapselbildningar i sig behöver inte vara farliga, dock kan de upplevas som obehagliga och de kan också bidra till att läpparna får en ojämn form och struktur.

 

Nekroser (vävnadsdöd) är ovanliga men absolut förekommande. Dessa blir vanligare och vanligare, och uppkommer främst till följd av att vår bransch drabbats av många oseriösa behandlare som inte har respekt eller kunskap om anatomin och kroppens alla strukturer. Det är absolut livsfarligt att injicera fillers i vissa delar av ansiktet.

Sedan är det också viktigt att använda sig av väletablerade varumärken som inte fuskar i sin produktion av fillern. Senaste tiden har det börjat dyka upp falska kopior till mycket lägre priser, det finns ingen som exakt kan ge svar på vad dessa innehåller. Ofta innehåller kopiorna animaliska restprodukter och tunga farliga oreglerade kemikalier.

Därför är det av yttersta vikt att du som patient besöker en behandlare som kan bevisa att den innehar medicinsk kompetens och även kan intyga att den genomgått utbildningar inom området.

 

Vi anser strikt att de enda som bör få utföra dessa behandlingar är Läkare, Tandläkare och sjuksköterskor (under samarbete med ansvarig läkare/tandläkare)

Senaste tiden har vi sett apotekare, tandhygienister och annan legitimerad personal utföra dessa behandlingar, men vi anser som sagt att patienter bör hålla sig borta från dessa.

 

Kan man sluta med behandlingen när man vill?

Ingen behandling är permanent och du kan när du vill vlja att inte fortsätta. Det finns inga risker med att sluta sin behandling och det enda som kommer att hända så småningom är att utseendet kommer att återgå till hur det var innan påbörjad behandling. Ofta tar det dock upp till 12-18 månader innan all filler är helt nedbruten.